Södermalms förskolor https://www.sodermalmsforskolor.se/ Tue, 03 Sep 2019 07:33:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 Så jobbar fackförbunden för förskolepersonalen https://www.sodermalmsforskolor.se/s%c3%a5-jobbar-fackf%c3%b6rbunden-f%c3%b6r-f%c3%b6rskolepersonalen/ Tue, 03 Sep 2019 07:29:46 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=159 Read more »]]> Leende förskolelärare med armarna i kors

Som förskolelärare har du ett viktigt uppdrag och i en organisation med hög arbetsbelastning är det viktigt att få rätt stöd. De rätta förutsättningarna kan du få genom att bli medlem i ett fackförbund. Läs vidare och ta reda på hur fackförbunden jobbar för dig som är förskolelärare.

Dagligt arbete för att minska lärarbristen

Att minska den ständigt växande bristen på förskolepedagoger är en av de viktigaste punkterna inom fackförbundens dagliga verksamhet. Tanken med fler kompetenta förskolelärare är att varje förskolelärare ska ha rätt till utveckling genom kollegialt arbete, och att de ska främja barnens förskoleutveckling.

Här jobbar fackförbunden för att varje förskoleverksamhet ska ha en tydlig rekryteringsplan och locka fler till att både vilja bli och fortsätta arbeta som förskolelärare. För att uppnå målen behöver antalet utbildningsplatser utökas samtidigt som alternativa former av förskollärarutbildningar utformas.

Välj ett fackförbund att få stöd från

När du blir medlem i ett fackförbund ökar du möjligheten att utvecklas som både som pedagog och kollega. Ett medlemskap innebär förmåner som gör dig trygg på din arbetsplats. Några exempel på förmåner är:

  • försäkringar
  • juridiskt stöd vid tvister
  • hjälp med löneförhandling
  • kollektivavtal
  • utbildningar.

Genom att jämföra bland fackförbund för förskolelärare på Fackförbund.com kan du enkelt hitta fackförbundet som lever upp till dina förväntningar.

Arbete för att främja förskolans utveckling

Fackförbunden arbetar också för att förskolelärare ständigt ska få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Får förskolelärarna möjlighet till utveckling ökar också utvecklingspotentialen och statusen på den förskoleutbildning som bedrivs.

För att lyckas behöver förskolelärarutbildningen göras längre och leda till en examen på avancerad nivå. Precis som skolväsendets lärare och skolledare bör även förskolelärare få ta del av professionsprogrammet.

Målet är bland annat att förskolechefen ska benämnas rektor med en lika lång utbildning. Här vill fackförbunden också se en förbättrad arbetsmiljö med mindre personal per chef.

]]>
Tips: 10 bra ljudböcker för barn år 2019 https://www.sodermalmsforskolor.se/10-ljudb%C3%B6cker-barn-2019 Thu, 15 Aug 2019 07:48:28 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=149 Read more »]]> Pojke sitter och lyssnar på ljudbok

Ljudböcker är ett fantastiskt sätt för barn att ta till sig berättelser när de ännu inte kan läsa på egen hand. Ett av de mest praktiska sätten att få tillgång till inspelningarna är genom att prenumerera på en strömningstjänst.

Vilka av våra favorittitlar som finns på de olika tjänsterna beror på, så det enklaste sättet är att jämföra dem. På Ljudböcker.com kan du jämföra de olika ljudbokstjänsterna och ta reda på vilken som passar dig bäst.

Klassikerna

Det är svårt att helt lämna klassikerna från den egna barndomen bakom sig. Vi har därför samlat några titlar som har några år på nacken men älskas lika mycket av barn i dag.

  • Berättelserna om gubben Pettson och katten Findus skrevs av Sven Nordqvist. Trots skiljaktigheterna kan de prata med varandra, och beter sig som om de vore far och son.
  • Den första illustrerade boken, Pannkakstårtan, släpptes 1984. I nuläget finns tio titlar släppta som ljudböcker. Den som vill åka på en ordentlig nostalgitripp kan dessutom läsa med i böckerna för att även kunna titta på bilderna.
  • Alfons Åberg handlar om en pojke som lever ett vanlig barnliv, och därför är det många barn som kan relatera till honom. Alfons bor med sin pappa, går i skolan och leker med sin låtsaskompis Mållgan. Den första boken om Alfons släpptes 1972.
  • Bamse handlar om en brunbjörn med samma namn, som blir starkast i världen när han äter sin farmors dunderhonung. Med hjälp av den och sina två vänner Skalman och Lille-Skutt hjälper han till att återställa ordning och reda i världen.

Nya favoriter

Bara de senaste åren har några suveräna nya barnbokstitlar kommit ut på marknaden. Det här är de vi tycker att det vore synd om du missade.

  • Kaninen som så gärna ville somna är en av många barnböcker skrivna av Carl-Johan Forssén Ehrlin. Alla böcker handlar om karaktärer som inte kan sova. Just kaninen Kalle har svårt att sova, och därför tar hans mamma med honom till farbror trollkarl.
  • Handbok för superhjältar handlar om Lisa, som inte alls tycker om sin nya klass. När hon en dag gömmer sig på biblioteket hittar hon en lysande bok, som visar sig ha receptet för att bli superhjälte. Serien har än så länge fyra delar.
  • Godnattsagor för rebelltjejer porträtterar hundra modiga och fantastiska kvinnor som har gjort historia. De har ofta trotsat normer och regler, men resultatet har gjort stor skillnad. Boken har snabbt blivit en favorit bland många.

För de lite äldre

Ljudböcker passar perfekt även för barn som inte vill kalla sig för barn. Här är några av titlarna som passar perfekt när barnen närmar sig tonåren.

  • Lassemaja är en bokserie om barn som startar en detektivbyrå tillsammans. På så sätt får de möjlighet att hjälpa polismästaren att lösa brott i hemstaden Valleby. Sedan den första boken släpptes har 27 olika mysterier släppts.
  • Harry Potter är en populär bokserie för alla åldrar, och handlar om den föräldralöse pojken Harry som upptäcker en magisk värld. Efter att ha börjat på trollkarlsskolan Hogwarts dras han snabbt in i ett otroligt äventyr. Den första boken om De vises sten gavs ut 1997.
  • Narnia är den fiktiva världen påhittad av C.S Lewis under 1950-talet. Serien handlar om fyra syskon som hamnar i en magisk värld när de leker kurragömma. Böckerna skrevs inte i kronologisk ordning, och behöver därför inte heller nödvändigtvis läsas i rätt ordning.
]]>
3 knep som gör det lättare att förvara ditt barns leksaker https://www.sodermalmsforskolor.se/knep-f%C3%B6rvaring-leksaker Thu, 27 Jun 2019 06:56:33 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=146 Read more »]]> De flesta barn har leksaker i överflöd, och ibland kan det vara svårt att minnas var alla dockor och bilar kom ifrån. Ännu svårare är det att hitta ett bra sätt att förvara dem på.

Förvaras måste de dock, om man inte vill dömas till att för evigt gå på legobitar. Lyckligtvis har vi tagit fram tre tips på de bästa förvaringsmetoderna för leksaker.

1. Använd förvaring på hjul

Platsen barnet leker på ändras frekvent, och infaller lekplatsen långt från leksaksförvaringen är oddsen små att sakerna hittar hem igen.

Att ha exempelvis tuschpennor och papper på en vagn med hjul gör det lätt för både den som är stor och liten att hitta en ny ateljé. Den vuxne blir dessutom väldigt glad när allting är lätt att städa undan efteråt.

Det finns massvis av billiga vagnar, lådor och hyllor på exempelvis Ikea. De få investerade kronorna kan göra en förvånansvärt stor skillnad.

2. Gör den lättillgänglig för barnet

En bra poäng som lyfts av Prinsens lager är att anpassa förvaringen efter barnets längd. Om leksaker placeras högst upp i bokhyllan har barnet inte en chans att sysselsätta sig själv. Välj därför hellre att hitta lägre förvaringsalternativ.

Lådorna i vitrinskåpet eller en del av skafferiet kanske kan göras om till en lättillgänglig lego-förvaring.

Anpassa även förvaringen efter barnets ålder. Kan hen inte läsa än kanske det går att sortera med färger eller med hjälp av bilder. Får barnet vara delaktigt kanske hen kan ordna en del av undanplockandet själv.

3. Nyttja dold förvaring

Leksaker kommer för det mesta i grälla färger som matchar få inredningsstilar. När de förvaras öppet blir de snabbt ett ögonsår.

En bra lösning är därför att skaffar korgar, lådor och hinkar som inte är genomskinliga. Genom att ha en estetiskt tilltalande korg i hyllan i vardagsrummet känns hemmet ännu mer ombonat, och dessutom matchar färgerna den övriga dekoren.

På så sätt tänker man inte på att leksakerna är där.

]]>
Tre roliga saker att göra med små barn på Södermalm https://www.sodermalmsforskolor.se/tre-roliga-saker-att-g%c3%b6ra-med-sm%c3%a5-barn-p%c3%a5-s%c3%b6dermalm/ Fri, 22 Mar 2019 14:23:55 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=30 Read more »]]> Ibland kan det vara svårt att hitta något som är kul för både stor och liten att göra. Framför allt blir det svårt när resan inte får vara allt för lång. Den utmaningen har vi siktat på att underlätta med några aktivitetstips.

Här är våra bästa tips på vad man kan göra på Södermalm tillsammans med sitt barn.

För den som vill bada

Alldeles vid Skanstullsbron ligger Eriksdalsbadet. Den stora simhallen är fullspäckad med saker att göra, i och med äventyrsbadet och simskolorna.

Simhallen utlyser dessutom regelbundet tävlingar för mindre besökare. Dessa sker främst på helger, men gör simträningen lite extra rolig.

Den som inte är en badkruka kan dessutom med fördel bada vid vattnet. Det är dock enbart rekommenderat på varma sommardagar, och inte i mars.

För den som vill se teater

På Södermalm finns förvånansvärt många teatrar att ta del av, med tanke på öns storlek. Det finns tre stycken som bara riktar sig till barn.

Den första, Barnens underjordiska scen, som bland annat erbjuder en scenskola. Där får barn som vill delta och tillsammans med skådespelarna skapa något alldeles eget. Den som hellre tittar på teater kan såklart även göra det.

Dockteatern Tittut ligger även den på Södermalm, och erbjuder som går att höra på namnet dockteater. Teatern grundades redan på sjuttiotalet och håller än idag igång med föreställningar riktade till barn.

Teater Tre går i en helt annat riktning och fokuserar på mimteater. Skådespelarna försöker nå alla barn oavsett språklig nivå, och illustrerar därför det mesta genom rörelser hellre än ord.

För den som vill se film

På Södermalm finns även biografen Bio Rio. De visar regelbundet filmer för barn i sina mysiga salonger,

De har även ett fenomen som de kalla för Babybio. Den riktar sig till föräldrar med småbarn, som skulle störa besökarna på andra biografer. Filmerna visas i en ljusare salong med lägre volym. Varje film har en paus i mitten då föräldrarna antingen kan använda skötbordet eller mikron i salongen, alternativt gå och köpa mat i kaféet utanför.

]]>
Här är 3 populära privata förskolor på Södermalm https://www.sodermalmsforskolor.se/h%c3%a4r-%c3%a4r-3-popul%c3%a4ra-privata-f%c3%b6rskolor-p%c3%a5-s%c3%b6dermalm/ Fri, 22 Mar 2019 14:21:27 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=26 Read more »]]> När man bor i huvudstaden är urvalet stort och att hitta den bästa förskolan för ditt barn kan var en djungel av olika pedagogiker och ledord. För att underlätta sökandet för dig har vi här listat tre av de populäraste privata förskolealternativen för dig som bor på Södermalm.

1. Jensens förskola Zinkensdamm

På Ringvägen 9 på Södermalm ligger Jensens förskola Zinkensdamm som också är en verksamhet från Jensen Education AB. Här utgår man från konceptet ”Träning för verkligheten” för att förbereda barnen inför en framtid som motiverade, självständiga och kreativa individer.

Förskolan utgår också från en hälsoprofil med ett helhetsfokus på rörelse, kost och återhämtning. Här får barnen röra på sig och leka på någon av förskolans två gårdar fyllda med träd, buskar, rutschkanor och sandlådor.

Som förälder kan du följa förskolans verksamhet genom de dagliga blogginläggen och på så sätt få en bättre inblick i barnets vardag.

2. Södermalms Montessoriförskola

På Södermalms Montessoriförskola som är belägen i Gamla stan arbetar man utifrån ledorden respekt, ansvar och professionalism. Förskolan utgår från traditionellt Montessorimaterial för att tillfredsställa barnens behov när det kommer till aktivitet, stimulans och koncentration.

Här vill man ge barnet möjlighet att utvecklas till en självständig individ genom utforskande och förståelse för omvärlden. Även arbete i form av skapande, uppmärksammande av årstidsväxlingar samt djur och natur ges det möjlighet till.

Fokus läggs på att skapa ett tryggt samarbete med samtliga familjer med anledning i syfte att för barnen nå så goda utbildningsresultat som möjligt.

3. Villekulla förskola Södermalm

På Villekulla förskola läggs det huvudsakliga fokuset på barnens meningsskapande och nyfikenhet. Tillsammans med pedagogernas hjälp får barnen chans att uppleva världen.

Förskolan utgår från läroplanen och bedriver verksamheten utifrån ett normkreativt synsätt i syfte att alla barn och föräldrar ska känna sig välkomna och inkluderade. Det kan handla om användandet av ett språk som är inkluderande, bilder och litteratur.

Stor del av tiden spenderas ute på förskolans gård men även i närliggande parker. När det kommer till maten, som tillagas av den egna kocken, är förskolan KRAV-certifierad vilket innebär att minst 50 procent av maten som serveras är ekologisk.

]]>
Tips: Lekar som får barnen i rörelse på förskolan https://www.sodermalmsforskolor.se/tips-lekar-som-f%c3%a5r-barnen-i-r%c3%b6relse-p%c3%a5-f%c3%b6rskolan/ Fri, 22 Mar 2019 14:18:19 +0000 http://www.sodermalmsforskolor.se/?p=23 Read more »]]> En av förskolans många uppgifter är att genom lustfyllt lärande locka barnen till lek och rörelse. Ibland kan fantasin som förskolepedagog svika och därför har vi listat tre bra lekar som får barnen på din förskola att röra på sig.

1. Monster och hoppetossor

En lek som går ut på att monstrena tar hoppetossorna. Leken är till för åldrarna 4 år och uppåt och kan genomföras såväl inomhus som utomhus. Minst sex stycken barn behöver vara med.

Utförande 

  • Börja med att utse ett barn som ska vara monster – resten av deltagarna blir hoppetossor
  • Monstrets uppgift är att fånga hoppetossorna genom att gå med långa kliv och utsträckta armar
  • Hoppetossorna får bara hoppa jämfota för att undvika att bli tagen av monstret
  • Blir en hoppetossa tagen blir hen monster och ska hjälpa till att få tag i fler hoppetossor

Vill man göra leken ännu roligare kan man lägga till ljudeffekter genom att hoppetossorna ska pipa och monstrena morra.

2. Kopplarna

Kopplarna är en lek som passar åldrarna 4 år och uppåt och leks bäst inomhus. Minst antal deltagare för att leken ska vara genomförbar är sex stycken.

Utförande

  • Leken börjar med att alla sprider ut sig i rummet eller lokalen
  • Sätt sedan igång musik som får samtliga deltagare att vilja börja dansa
  • När musiken stängs av ska en av pedagogerna ropa ut namnet på en kroppsdel, till exempel ”hand”, då ska barnen så fort som möjligt hitta en kompis att koppla ihop kroppsdelen med
  • Starta sedan musiken igen, låt alla börja dansa för att sedan stänga av musiken och ropa ut en ny kroppsdel

För att ingen ska bli lämnad ensam kan man vara tre kompisar som kopplar ihop sina kroppsdelar.

3. Fruktsallad

Leken Fruktsallad passar barn från fem år och utförs enklast inomhus.

Utförande

  • Börja med att ställa en stol per deltagare i en ring, förutom en stol som ställs i mitten av ringen
  • Låt ett barn ta plats på stolen i ringen och resten av barnen på de övriga stolarna
  • Dela in barnen i olika frukter, till exempel ”bananer”, ”apelsiner”, ”citroner” och ”äpplen”
  • Barnet som sitter på stolen i mitten ska sedan ropa till exempel: – Alla bananer byter plats!
  • Medan alla ”bananer” försöker byta plats ska barnet i mitten försöka ta sig en plats på en stol i ringen
  • Lyckas inte barnet få en plats fortsätter hen sitta på stolen i mitten

Barnet i mitten kan också ropa: – Fruktsallad! Då måste alla i ringen byta plats samtidigt.

]]>